Diabetes Hollywoodissa

Ihan aluksi: diabetes elokuvissa ei ole mikään uusi juttu. Diabetes sanana on tuttua huttua, ja vaikkakin se yleensä rinnastetaan ainoastaan siihen ”elintapasairauteen, jonka sait kun olit liian lihava ja söit huonosti etkä liikkunut”, saa sillä elokuvantekijöiden hakeman reaktion nopeasti.

DIABETES! KAMALA SAIRAUS! PIIKKEJÄ! PYÖRTYMISKOHTAUKSIA! IIK!

Pelottavaa diabetesta hoidetaan pelottavin välinein

Miten tyypin 1 diabetes sitten yleensä esitetään elokuvissa? Omituisesti toki, mutta miten? Eteeni sattui Insulin Nation -digidiabetessivuston video Hollywoodleffoista, joissa esitellään diabetesta. Käydäänpäs sitä hiukan lävitse (varoitus, sisältää juonipaljastuksia!):

MAD MONEY – HULLUNA RAHAA, 2008 (Mad Money)

Tässä komedia-rikoselokuvassa seuratan kolmea fiksua, itsevarmaa ja juonittelevaa naista, jotka päättävät turvata tulevaisuutensa huolellisesti suunnitellulla ryöstöllä. Katie Holmesin esittämällä nuorella Jackiellä on diabetes, mutta hän vähän niin kuin unohtaa kertoa siitä rosvokavereilleen. Jengin vanhemmat rouvat, Bridget (Oscar-voittaja Diane Keaton) ja Nina (Queen Latifah), luonnollisesti kuvittelevat Jackien ruiskujen olevan huumeneuloja. Kysynpä vaan, että kuka enää 2008 käytti säännöllisesti niitä oranssikorkkisia 12 mm neulalla varustettuja kertakäyttöruiskuja?

Mitä tästä kuitenkin opimme? Jos joku syyttää meitä heroiiniaddikteiksi, meidän tulisi vain olla kiitollisia siitä, että he välittävät.

HANNU JA KERTTU: NOITAJAHTI, 2013 (Hansel and Gretel: Witch Hunters)

Grimmin veljekset ehkä pyörivät haudoissaan tämän Hollywoodversion nähtyään. Suomalaisen Pihla Viitalankin tähdittämää pätkää kuvaillaan ”mustan huumorin sävyttämäksi fantasielokuvaksi”. Kävin katsomassa tämän aikanaan kutsuvierasnäytöksessä seuralaisenani toinen diabeetikko. Emme tienneen diabeteksen liittyvän Hannuun ja Kerttuun, joten yllätys oli melkoinen. Tai, no, tipahdimme molemmat elokuvateatterituoleiltamme ääneen räkättäen ja loppuelokuvan yritimme nieleskellä kikatuksiamme. Hiukan viivästyneet anteeksinpyyntöni samassa salissa istuneille.

Pakko myöntää, että hypot on näytelty yllättävän hyvin. Harmi vaan, että hoitona ”hypoihin” on ruiskulla annettava lääke… Huoh.

Elokuvan opetus: kyllä, sairastuimme ykköstyypin diabetekseen, koska söimme liikaa karkkia.

PANIC ROOM, 2002

Tämä on klassikko! Insulin Nationin videolla leffan diabetesanniksi luetaan se, että Sarahin (Kristen Stewart) vaipuminen diabeettiseen koomaan kesken yöllisen murron saa Megin (Jodie Foster) näyttämään sankarilliselta, kun hänen tulee hakea keittiöstä Glukagonia. Leffassa on kyllä hyvin huomioitu se, että vakavat hypot > diabeettinen sokki ja kouristelu > tajuttomuus > Glukagonpistos (huom! ei siis ainoastaan geneerinen pistos, vaan oranssi Glukagonpaketti todella näkyy), mutta ihan vielä tänä päivänäkään en ymmärrä, että miksi juuri hädän hetkellä, kun adrenaliinin pitäisi nostaa sokereita, tuleekin yllättävä hypo.

Lisäksi haluaisin nostaa esiin elokuvassa näytetyn ”faktan”, jonka mukaan jokaisen diabeetikon täytyy juoda paljon vettä. Niin paljon, että sitä täytyy olla jatkuvasti ja pulloittain saatavilla minijääkaapissa sängyn vieressä. Yeah, right.

Bonuksena se, että Sarah juo pitsansa kanssa normikokista.

STATE OF EMERGENCY, 2011

Tässä elokuvassa on tärkeä neuvo kaikille ykköstyypin diabeetikoille: jos zombit hyökkäävät, pidä kiinni nallekarkeistasi.

TERÄSKUKAT, 1989 (Steel Magnolias)

No niin, hypoissahan diabeetikko taantuu täysin aivottomaksi ja toimintakyvyttömäksi lapseksi, jolle voi lässyttää kuten vauvalle. Ja vaikka pystyy edelleen puhumaan ja kohdistamaan katseensa, ei osaa kuitenkaan juoda mehulasista.

Tästä kohtauksesta (ja muutamasta muusta hassunkurisuudesta) huolimatta on koskettavaa, että Hollywoodissa on kultaisella 80-luvulla tehty elokuva, joka kietoutuu näin paljolti ykköstyypin diabeteksen ympärille. Julia Robertsin esittämän Shelbyn diabetes aiheuttaa epäilyt raskauden mahdollisuudesta, sitten lapsen saatuaan alkavat munuaiset pettää ja lopulta diabeetikon traaginen loppu häämöttää. Onneksi elämä jatkuu ja Shelbyn muisto säilyy mielissämme ikuisesti.

Mikä on sinun lempidiabeetikkomokasi Hollywoodtuotannossa?

Tässä vielä tuo Insulin Nationin keräämä leffakimara ja sen viisi tärkeää pointtia diabeteksesta:

PS. Listausta leffoista, joissa diabeteksellakin on rooli, löydät täältä: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_films_featuring_diabetes

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *