Diabetes on krooninen, kokonaisvaltainen, elinikäinen sairaus, check. Kokonaisvaltaisuus tarkoittaa sitä, että diabetes voi vaikuttaa myös diabeetikon jalkoihin monella eri tavalla, check. Jalkojen tuntohermoihin vaikuttaessaan diabetes voi aiheuttaa hermojen toiminnan vaurioita, eli neuropatiaa, check. Jalkoihin voi syntyä erilaisia vaurioita ilman, että niitä tuntee itse ja ne voivat edetä pitkällekin huomaamatta, check. Diabetekseen liittyviin lisäsairauksiin lukeutuvat myös verisuonimuutokset, check. Lisäksi pitkään jatkuva korkea verensokeri altistaa jalkojen tulehduksille, check. Diabetes voi aiheuttaa myös jalkojen ihon kuivumista, jolloin iho voi halkeilla ja jalkoihin syntyy helposti haavoja, jota ei sitten neuropatian vuoksi välttämättä huomaa, check, check, check.
Kaikki tämä on tuttua huttua. Tuttua on myös se, että diabeetikon olisi tärkeää tukia jalkansa päivittäin mahdollisten haavojen, rakkojen ja tulehdusten löytämiseksi. Miksi näin ei sitten tehdä? Miksi oikean elämän keskellä tuntuu niin vaikealta löytää aikaa käydä kaikki varpaanvälit läpi ja rasvata niitä pirun koppuraisia kantapäitä?
Jalkojen hyvinvoinnin ja omien jalkarutiinieni ajattelu tuli aiheelliseksi, kun minulle tarjottiin tukisukkia testiin. Miten tukisukat ja diabetes sitten kuuluvat yhteen? Aloin vähän tutkia asiaa ja yllätysyllätys, aika selkeästi. Pääasiallisesti tukisukat on tarkoitettu niille, joiden jalkojen verenkierto on heikentynyt. Tällöin tukisukat auttavat kuljettamaan verta jaloista takaisin kohti sydäntä ja vähentävät näin jalkojen turvotusta ja väsymystä. No, diabeteshan saattaa aiheuttaa alaraajoihin verta vievien valtimoiden ahtautumia, eli verenkierron heikentymistä jaloissa. Eikö olisi sitten hyvä miettiä turvotusten ja särkyjen alkaessa tukisukkien käyttöä?
Hoida itseäsi -> hoidat jalkojasi.
Hoida jalkojasi -> hoidat itseäsi.
Itselläni ei (ainakaan vielä!) ole ongelmana mikään suurempi jalkojen turpoaminen, mutta monelle se on ihan arkipäivää. Diabetesliiton Diabeteslehdestä löytyy aika ajoin aiheeseen liittyviä artikkeleita ja ainakin lääkinnällisiä tukisukkia ja niiden valintaa käsittelevä juttu löytyy täältä. Koska itse en tarvitse lääkinnällisiä tukisukkia, valitsin testiini värikkäiden sukkien valikoimasta yhdet kevyet kompressiosukat, joita käytin lentosukkina kevätlomalennollani.
sukkatestausta – jalat tykkää
Ne teistä, jotka tuntevat minut ja valinnanvaikeuteni lähikaupan omenalaarilla, ymmärtävät, että valikoimasta yksien sukkien valinta oli melkein ylitsepääsemätön tehtävä. Kahden apurin neuvoja kuunneltuani päädyin näihin ja ihan oikeat osasin valita!
Tukisukat kotitoimistolle, varteenotettava ja toteuttamiskelpoinen idea!
Sukkien paineluokkia on erilaisia vaihdellen 11-22 mmHg:n (millimetriä elohopeaa) välillä. Näiden sukkien tuki on sellaista lievää keskiluokan kompressiota, 16-18 mmHg. Sukkien jalkaterä on suurempaa, 18 mmHg -paineluokkaa ja sääriosa on sitten vähn lievempää 16 mmHg. Sukkien suu on 10 mmHg, ehkä näitä ei saisi edes jalkaan jos koko sukka olisi jotain samaa maksimaalista paineluokkaa. 🤔 Näitä voi käyttää koko pitkän työpäivän päivän (tarkoitettu työsukiksi sekä istuma- että seisomatyöhön), ja sopivatkin siis vallan mainosti lentosukiksi tai vaikka toimistopäivään!