Silmänpohjakuvaus ja sen jälkeen tehtävät tärkeät valinnat.

Kirjoitin kolme ja puoli vuotta sitten jutun silmänpohjakuvauksista; miksi niitä kuvataan, mitä niistä voi paljastua ja miten niitä voi ”hoitaa”.

Kävin tänään taas vuosittaisella kontrollikäynnillä kuvattavana. Kuvauspäivänä paistaa jostain syystä aina aurinko! Vaikka olisi satanut ja ollut pilvistä ja ukkosia ja kaikkea (kuten muuten juuri tänään), alkaa aurinko paistaa aina silloin, kun astuu sairaalasta ulos. Miksi sillä sitten on väliä…

No, silmänpohjakuvauksissa käytetään mustuaista laajentavia tippoja, joiden jälkeen näkö on jonkin aikaa sumea ja esimerkiksi autolla ajo kuvauksen jälkeen ei ole suositeltavaa. Tipat myös tekevät silmät tavallista valoherkemmiksi, joten auringonvalon määrällä todella on väliä.

Puhelimen fontti suurennettuna jättimäiseksi istuin bussissa matkalla kuvauksista kotiin ja kirjasin seuraavan listauksen niistä asioista, joiden kohdalla pitää omia valintojaan harkita normaalia enemmän silmänpohjakuvauspäivänä:

  • Jos mukana ei ole aurinkolaseja eikä silmälaseja: valo sattuu ja näen heikosti lähelle ja kauas.
  • Jos mukana ei ole aurinkolaseja, mutta silmälasit löytyy: valo sattuu ja näen erittäin huonosti lähelle.
  • Jos mukana on aurinkolasit ilman vahvuuksia, mutta ei silmälaseja: valo ei satu, mutta näen heikosti lähelle ja kauas.
  • Jos mukana on aurinkolasit vahvuuksilla: valo ei satu, mutta näen erittäin huonosti lähelle.

Miten valita huonoista vaihtoehdoista vähiten huono? 🙄 Mitä itse valitsisit? 🙈

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *