Mikä on hyvä HbA1c?

Olen kirjoittanut HbA1c-arvostani blogiini muutamaan otteeseen. Tavoitteenani oli vuonna 2013 ollut laskea arvoni lähelle 7% (53 mmol/mol) rajaa. Se ei ollut koskaan ollut sen alle, yleensä luku oli yli 8%. Keväällä 2014 laboratoriotuloste näytti ilouutisia: 7,9% (63)!

Kesällä 2016 oli taas toinen ääni kellossa (8,5%, 69). Syksyllä 2016 arvo oli taas jälleen laskenut. HbA1c-vuoristorata näytti hurjalta. Ylös, alas, ylös, alas. Mutta sitten skarppasin.

Tammikuussa 6,8% (51), maaliskuussa 7,2% (55), toukokuussa 6,9% (52). Lokakuussa 6,7% (50).

Joku voisi todeta, että HbA1c-arvoni on tai alkaa olla aika hyvä. Mutta mitä tuo ”hyvä HbA1c” oikein tarkoittaa?

Lääkärin näkemys HbA1c:stä

LT, sisätautien erikoislääkäri, diabetologi Markku Saraheimo teki Diabetesseura Plasma ry:n kanssa yhteistyössä luentosarjan diabeteksesta. Yksi näistä luennoista kertoi hoitotasapainosta ja HbA1c-arvoista.

Sama HbA1c% ei olekaan Saraheimon mukaan kaikille sama. On nopeasti sokeroituvia ja sitten on hitaasti sokeroituvia, toisistaan biologialtaan poikkeavia ihmisiä. Tällöin tavoiteltava HbA1c:n raja (esim. 7%) voi yhdellä diabeetikolla tarkoittaa 9mmol/l keskiarvoa kun taas toisella se tarkoittaa 7,0mmol/l (ellei jopa alle!) keskiarvoa. Nämä alemman ka:n omaavat ovat nopeasti sokeroituvia, jolloin jokainen sokerihuippu nostaa HbA1c-arvoa ja tällöin myös lisäsairauksien riski kasvaa melkoisesti.

Hyvä hba1c

Oletko sinä nopeasti sokeroituva vai hitaasti sokeroituva?

Saraheimo jatkaa, että tämän vuoksi ei kannata verrata omaa arvoa toisen arvoon ja ajatella, että olenpas huono diabeetikko kun HbA1c-arvoni on paljon paljon korkeampi kuin tuon kaverin arvo. Biologialla on tässä todella suuri merkitys. HbA1c-arvon pysyminen tietyllä tasolla 1, 2, 3 mittausta tai pari vuottakaan ei anna eväitä tulevaisuuden tulkinnalle. Vasta kun arvo pysyy samana 10 vuotta voidaan sen perusteella ennustaa tulevaa.

Mikä on minun tulevaisuudenennusteeni?

Diabeteshoitoni on nyt välineiden osalta hyvässä pisteessä. Saan tarvittavat tarvikkeet, Helsingin kaupunki mahdollistaa minulle jatkuvan sensoroinnin, minulla on pumppu, jonka ennakoivaan pysäytykseen luotan. Hoitotiimini on puolen vuoden kokemuksella osaava ja pystyn myös aktiivisesti tarkastelemaan ja muuttamaan insuliiniannoksiani tarvittaessa.

Minulla on nyt kaikki ulkoiset edellytykset sille, että pystyn pitämään HbA1c-arvoni samassa, ”hyvässä” kohtaa seuraavat 10 vuotta. Nyt vain sisäiset prosessit kuntoon ja tsemppi päälle seuraavaksi vuosikymmeneksi! Kuulostaa niin kovin lohdulliselta.

Markun luento:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *